Veilig voorbereiden van proeven in het onderwijs

Workshop

Ben je je bewust van alle risico’s tijdens het voorbereiden, uitvoeren of opruimen van een proef? Gebeurt er bij jou rondom het practicum wel eens iets dat je niet had verwacht en waar je -achteraf gezien- andere voorzorgsmaatregelen had kunnen (of moeten) nemen? Tref je met jouw collega’s altijd voldoende voorbereidingen om een proef veilig uit te kunnen voeren? Weten jij en jouw collega’s wat je van elkaar mag verwachten als er iets mis gaat en het op adequaat handelen aankomt?

Een belangrijke voorbereiding voor het veilig uitvoeren van proeven en experimenten is de zogenaamde Taak Risico Analyse (TRA). VAPRO biedt je nu de mogelijkheid om te leren hoe je op een gestructureerde manier bewust naar risico’s rondom proeven kunt kijken, om vervolgens passende afspraken te maken en maatregelen te treffen. Tijdens deze praktijkgerichte workshop leer je hoe je de TRA methodiek effectief toepast en kunt verankeren in de organisatie.

Deze workshop is gevalideerd door Registerleraar.nl.

Voor wie?

Deze workshop is toegespitst op Technisch Onderwijs Assistenten, docenten Biologie, Natuurkunde en Scheikunde, Preventiemedewerkers en anderen die bij de voorbereiding en/of uitvoering van proeven betrokken zijn.

Waarom kiezen voor VAPRO?

 • De beste trainers: Ruim 65 jaar ervaring
 • Klassikale trainingen: Op landelijk niveau
 • Praktijk en theorie: Direct je kennis in de praktijk brengen

Inhoud

De Arbowet verplicht werkgevers om de risico’s, die zijn verbonden aan de werkzaamheden in de organisatie, te inventariseren en te evalueren. In de meeste organisaties gebeurt dat alleen op hoofdlijnen tijdens het opstellen van de risicoinventarisatie
en –evaluatie (RI&E). In de praktijk blijkt echter dat er zowel bij routinematige als bij incidentele werkzaamheden risico’s zijn die op deze manier niet (tijdig) worden onderkend. Het opstellen van een TRA zorgt er voor dat je je bewust bent van de risico’s die jij, jouw collega’s en de leerlingen lopen.

Programma
In deze interactieve workshop komen de volgende thema’s aan bod:

• Wettelijke basis en aansprakelijkheid werkgever en werknemer;
• TRA als methode om risico’s te beheersen en ongevallen te voorkomen;
• Bewustwording omtrent het voorbereiden, uitvoeren en opruimen van proeven
• Veiligheidsbewustzijn; het herkennen, classificeren en evalueren van risico’s in de praktijk;
• Het vaststellen van oorzaak-gevolg-relaties en bedenken van passende maatregelen om de risico’s te beheersen;
• Het verwerken en borgen van de uitkomsten van een TRA.

 

Startdata en locaties

Datum Locatie
maandag
16-09-2019
Regio Utrecht Inschrijven

Aanvullende informatie

Tijdens het eerste deel van de workshop ligt de nadruk op de theorie en de achtergronden. Bij het tweede deel van de workshop ga je zelf aan de slag met het maken van een TRA.

Resultaat

Na het volgen van de workshop “veilig voorbereiden van proeven” kun je in jouw eigen omgeving op gestructureerde wijze de aanwezige risico’s vaststellen en bijpassende maatregelen treffen. Daarnaast weet je hoe je deze informatie kunt verwerken in praktische informatie voor betrokkenen.

Na afloop van de workshop ontvangt u een Bewijs van Deelname.

Wat zeggen klanten over ons

 • “Goede aansluiting bij mijn functie. Zeer tevreden over het resultaat. Ik kan deze kennis direct in de praktijk toepassen.”

  Piet Westenberg
  Piet Westenberg Production Superintendent
 • “Ik ben tevreden over VAPRO. Ik kon de theorie goed in de praktijk toepassen. Daarnaast begrijp ik mijn organisatie nog beter.”

  Roemer Schultz
  Roemer Schultz Projectleider

Vragen over je training of trainingsadvies op maat?

Heb je een vraag over onze trainingen? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Stel hier je vraag