Spuitgieten III (SPG III)

Training

De training Spuitgieten III is een vervolg op Spuitgieten II. In deze training staat troubleshooting centraal. Je leert hoe je problemen kunt herkennen, analyseren en oplossen.

Hierdoor ben je in staat om het gehele productieproces zelfstandig uit te voeren. De training leidt op tot het landelijk erkende NRK diploma Spuitgieten III.

Voor wie?

Je bent werkzaam in de spuitgietbranche, beheerst het spuitgietproces en beschikt over minimaal 4 jaar praktische ervaring.

De inhoud van de training is afgestemd op de functies zoals deze binnen de spuitgietbranche gebruikelijk zijn, te weten: spuitgieter C, spuitgieter III, machinesteller spuitgieten, assistent hoofdoperator, assistent voorman, panel operator en kunststofvakman.

Je beschikt over een vooropleiding op mbo niveau of vergelijkbaar niveau. Enige voortgezette kennis op het niveau van de training Spuitgieten II (SPGII), of een vergelijkbare training, en hebt hiermee praktijkervaring opgedaan.

Waarom kiezen voor VAPRO?

 • De beste trainers: Ruim 65 jaar ervaring
 • Klassikale trainingen: Op landelijk niveau
 • Praktijk en theorie: Direct je kennis in de praktijk brengen

Inhoud

De training wordt incompany verzorgd. In het eerste gesprek zal VAPRO in overleg eventuele verstoringen binnen het proces inventariseren. Tijdens de training wordt vanuit de theorie de koppeling gemaakt naar hoe je binnen de organisatie en functie het productieproces kunt beheersen en bijsturen.

In het programma worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Proceskennis en -beheersing: start- en stopprocedures en de noodzakelijke aandachtspunten, procesparameters binnen de cyclus, productievoorbereiding, inbouwen matrijs, instellen machinebewegingen.
 • Procesvariabelen bij het instellen van de juiste machineonderdelen, richtwaarden bij eerste instelling procesparameters, kenmerken van verkeerd ingestelde procesparameters, optimaliseren procesparameters (proefspuiten), productiefouten herkennen en oplossen.
 • Kwaliteitsbeheersing: effecten productkwaliteit bij verandering van verschillende machine-instellingen, vastleggen verwerkingsomstandigheden op machine-instelkaart, kwaliteitsbeheersing binnen het totale proces.

Startdata en locaties

Deze training wordt InCompany gegeven. Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een offerte aan.

Resultaat

Tijdens de training wordt specialistische theoretische en praktische kennis bijgebracht over het spuitgietproces van kunststoffen, keuring en controle. Hierdoor vergroot je je inzicht in het spuitgietproces en de bijbehorende technieken en ben je in staat medewerkers hierop te instrueren. Troubleshooting is een belangrijk onderdeel van de training. Door de training word je opgeleid tot de landelijk erkende NRK kwalificatie Spuitgieten III.

Tijdens de training ontwikkel je de volgende competenties:

 • bedienen van de procesapparatuur;
 • bewaken van het spuitgietproces;
 • analyse van procesverloop;
 • ingrijpen in het procesverloop;
 • uitvoeren van logistieke werkzaamheden;
 • kwaliteit bewaken;
 • onderhoudstoestand van de installatie bewaken;
 • omgaan met informatie.

Wat zeggen klanten over ons

Incompany mogelijkheden

Voor alle trainingen van VAPRO Trainingen geldt dat we deze ook incompany kunnen verzorgen. Onze trainers komen naar jullie toe om het personeel in hun eigen werkomgeving training te geven. Hierdoor kan de geleerde kennis meteen in de praktijk worden gebracht.

Incompany offerte aanvragen Verder lezen over Incompany

Vragen over je training of trainingsadvies op maat?

Heb je een vraag over onze trainingen? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Stel hier je vraag