Analyse van de opleidingsvraag: hoe onderzoek ik welke leervraag ik moet inwilligen?

Training

Fijn, een enthousiaste collega met een opleidingsbehoefte

Een enthousiaste collega met een duidelijke opleidingsbehoefte loopt je kamer binnen. Hij vraagt of hij een training kan volgen en heeft ook al een paar trainingen opgezocht. Dat enthousiasme wil je vaker zien! Je stelt nog een aantal vragen om een beeld te krijgen bij zijn opleidingsbehoefte en beoordeelt de inhoud en de kosten van de training die hij op het oog heeft. De kosten vallen mee en omdat er nog ruimte is in het opleidingsbudget is de keuze snel gemaakt. Als opleidingscoördinator zorg je voor een snelle afhandeling en de medewerker zit als snel in de schoolbanken. Achteraf blijkt dat de training toch niet het gewenste effect te hebben…

Hoe had je dit, in jouw rol als opleidingscoördinator, kunnen voorkomen? Want het is niet onbelangrijk dat je in het ‘woud van trainingen’ een training kiest die zowel voor de medewerker als voor het bedrijf het gewenste resultaat oplevert. We merken dat er in de praktijk vaak te weinig aandacht wordt besteed aan het analyseren van de opleidingsbehoefte, de veranderbehoefte van medewerkers waardoor geld en tijd ineffectief wordt besteed. De kosten van de training en het verlet wegen niet op tegen de baten. Door het gestructureerd stellen van de juiste vragen aan de medewerker en vaak ook de leidinggevende leer je de opleidingsbehoefte te analyseren en kun je tot de kern van zijn wens komen.

Met opleidingsvragen uit de praktijk wordt het ´echt´

Tijdens deze training schakel je meteen over op je eigen ingebrachte praktijksituaties. Op basis van verschillende modellen, in combinatie met de juiste gesprekstechnieken, doorloop je de opleidingsvragen van jouw medewerkers en die van de andere deelnemers. Op deze wijze leer je de opleidingsbehoefte, de opleidingsvraag, of beter, de verandervraag te analyseren en te komen tot een aanpak die de kern raakt en daardoor het gewenste resultaat boekt. Het opleidingsbudget kan hierdoor veel meer effect gaan opleveren. Voor het bedrijf en de medewerker. Tijdens deze training ga je actief aan de slag zodat je het op een natuurlijke manier tijdens je werk gaat toepassen. Leidinggevenden en collega’s gaan herkennen dat jouw inbreng, jouw expertise op dit gebied veel oplevert en het effect van trainingen sterk vergroot.

Voor wie?

Deze training is bijzonder geschikt voor  Opleidingscoördinatoren, HRD adviseurs en Trainers die een rol hebben bij de opleidingsaanvragen van medewerkers.

Voor deze training is geen voorkennis nodig.

Waarom kiezen voor VAPRO?

 • De beste trainers: Ruim 65 jaar ervaring
 • Klassikale trainingen: Op landelijk niveau
 • Praktijk en theorie: Direct je kennis in de praktijk brengen

Inhoud

Tijdens deze training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Van opleidingsbehoefte naar opleidingsnoodzaak
 • Inventariseren van benodigde kennis, vaardigheden, attituden
 • De veranderwens en doelstellingen formuleren
 • Gewenste resultaten formuleren
 • Vastellen voor de organisatie wanneer de opleiding/maatregel voldoet
 • Gesprekstechnieken ten behoeve van de inventarisatie van bovenstaande gegevens

 

Startdata en locaties

DatumLocatie
dinsdag
22-10-2019
Regio UtrechtInschrijven

Aanvullende informatie

Deze training is beschikbaar als Open Inschrijving en als Incompany training.
Op verzoek is het ook mogelijk om, gelijktijdig met de training of daarna, ondersteund te worden met het analyseren van veranderwensen en het komen tot effectieve interventies. Voor meer informatie over het incompany traject neem contact op met trainingen@vapro.nl.

Deze training is een onderdeel van de leerprogramma’s Opleidingscoordinator en HRD adviseur.

Resultaat

Wat zeggen klanten over ons

 • “Goede aansluiting bij mijn functie. Zeer tevreden over het resultaat. Ik kan deze kennis direct in de praktijk toepassen.”

  Piet Westenberg
  Piet Westenberg Production Superintendent
 • “Ik ben tevreden over VAPRO. Ik kon de theorie goed in de praktijk toepassen. Daarnaast begrijp ik mijn organisatie nog beter.”

  Roemer Schultz
  Roemer Schultz Projectleider

Vragen over je training of trainingsadvies op maat?

Heb je een vraag over onze trainingen? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Stel hier je vraag