Extruderen III (EX III)

Training

Extruderen is een kunststofverwerkingstechniek en levert producten zoals buizen, profielen, folies, flacons, plaatmateriaal enzovoort. Daarnaast vervult extrusie een belangrijke voorbereidende rol bij de meeste andere verwerkingsmethoden zoals spuitgieten, extrusieblazen en filmblazen. Als je collega’s moet aansturen is het van belang dat je voldoende kennis bezit.

In deze opleiding krijg je een totaaloverzicht van de verwerkingstechniek en kun je eventuele procesverstoringen oplossen, voorkomen en zelfs de werkelijke oorzaak van het probleem achterhalen. De training Extruderen III is een vervolg op de training Extruderen II en biedt verdere verdieping in kennis en vaardigheden. De training leidt op tot het landelijk erkende NRK diploma Extruderen III.

Voor wie?

Je bent werkzaam in de extrusiebranche en beheerst het extrusieproces in ruime mate. Je hebt minimaal 4 jaar praktische ervaring. je voert proefspuiting uit, stelt machines om, beheerst het proces en bewaakt de kwaliteit.

De inhoud van de training is afgestemd op de functies zoals deze binnen de extrusiebranche gebruikelijk zijn, te weten: productiepersoneel uit het middenkader, eerste man extrusie, extrudeur III, extrudeur C, machinesteller extrusie, assistent hoofdoperator, assistent voorman, panel operator.

Je beschikt over een vooropleiding op vmbo niveau of vergelijkbaar niveau, hebt tevens kennis op het niveau van de training (EX II) en hebt hiermee praktijkervaring opgedaan.

Waarom kiezen voor VAPRO?

 • De beste trainers: Ruim 65 jaar ervaring
 • Klassikale trainingen: Op landelijk niveau
 • Praktijk en theorie: Direct je kennis in de praktijk brengen

Inhoud

In deze training staat de werkplek centraal. De training wordt incompany verzorgd. In het eerste gesprek zal VAPRO in overleg eventuele verstoringen binnen het proces inventariseren. Tijdens de training wordt vanuit de theorie de koppeling gemaakt naar hoe je binnen de organisatie en functie het productieproces kunt beheersen en hoe je het proces kunt bijsturen en de kwaliteit bewaken.

Inhoud

 • proceskennis en -beheersing: start- en stopprocedures en de noodzakelijke aandachtspunten, proces-parameters binnen de cyclus, productievoorbereiding, inbouwen matrijs, instellen machinebewegingen;
 • procesvariabelen bij het instellen van de juiste machineonderdelen, richtwaarden bij eerste instelling procesparameters, kenmerken verkeerd ingestelde procesparameters, optimaliseren procesparameters, productiefouten herkennen en oplossen;
 • kwaliteitsbeheersing: effecten productkwaliteit bij verandering van verschillende machineinstellingen, vastleggen verwerkingsomstandigheden op machine-instelkaart, kwaliteitsbeheersing binnen het totale proces.

Het is mogelijk om het bovenstaande programma aan te vullen met bijvoorbeeld folieblazen, buizen of kabelextrusie.

Startdata en locaties

Deze training wordt InCompany gegeven. Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een offerte aan.

Resultaat

Tijdens de training wordt je op specialistisch niveau theoretische en praktische kennis bijgebracht van het extrusieproces van kunststoffen, keuring en controle. Hierdoor vergroot je het inzicht in het extrusieproces en de bijbehorende technieken en ben je in staat je medewerkers hierop te instrueren. Troubleshooting is een belangrijk onderdeel van de training. Door de training wordt je opgeleid voor de landelijk erkende NRK kwalificatie Extruderen III.

Tijdens de training ontwikkel je de volgende competenties:

 • bedienen van de procesapparatuur;
 • bewaken van het extrusieproces;
 • analyse van procesverloop;
 • ingrijpen in het procesverloop;
 • uitvoeren van logistieke werkzaamheden;
 • kwaliteit bewaken;
 • onderhoudstoestand van de installatie bewaken;
 • omgaan met informatie.

Wat zeggen klanten over ons

Incompany mogelijkheden

Voor alle trainingen van VAPRO Trainingen geldt dat we deze ook incompany kunnen verzorgen. Onze trainers komen naar jullie toe om het personeel in hun eigen werkomgeving training te geven. Hierdoor kan de geleerde kennis meteen in de praktijk worden gebracht.

Incompany offerte aanvragen Verder lezen over Incompany

Vragen over je training of trainingsadvies op maat?

Heb je een vraag over onze trainingen? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Stel hier je vraag