Composietverwerker II (CVW II)

Training

Geen proces is hetzelfde. Het productieproces rondom composietenverwerking leer je het beste in een praktijksituatie en dan bij voorkeur op jouw werkplek.

In de training Composietverwerker II leer je meer over de achtergronden van het proces, van het uitvoeren van de processtappen tot het bewaken van de kwaliteit en het ingrijpen bij verstoringen. Daarnaast ben je in staat om zelfstandig verstoringen te verhelpen.

Voor wie?

Je bent werkzaam in de composietenbranche en hebt binnen het verwerken van composieten minimaal 2 jaar praktische ervaring. Je voert zelfstandig voorbereidende- en eenvoudige producerende werkzaamheden uit, maar ook afwerkende- en afrondende werkzaamheden. Tevens verricht je eenvoudig onderhoud aan materialen en gereedschappen. Hierbij maak je gebruik van verschillende materialen en gereedschappen en hanteert zowel handmatige als (semi-)geautomatiseerde processen.

De inhoud van de training is afgestemd op de functies zoals deze binnen de composietenbranche gebruikelijk zijn, te weten: lamineur, allround composietverwerker, CNC machine operator, eerste bedieningsman wikkelafdeling, eerste hulpstukkenbouwer, eerste spoolbouwer, polyesterverwerker B, mallenbouwer, decorateur etc.

Je beschikt over een vooropleiding opVMBO niveau of vergelijkbaar niveau. Ook heb je kennis op het niveau van de training Composietverwerker I (CVWI) of een vergelijkbare training en hebt hiermee praktijkervaring opgedaan.

Waarom kiezen voor VAPRO?

 • De beste trainers: Ruim 65 jaar ervaring
 • Klassikale trainingen: Op landelijk niveau
 • Praktijk en theorie: Direct je kennis in de praktijk brengen

Inhoud

De training wordt incompany verzorgd. Bij een incompany training zal VAPRO in het eerste gesprek in overleg eventuele verstoringen binnen het proces inventariseren. Tijdens de training staat jouw werkplek centraal en wordt er vanuit de theorie de koppeling gemaakt naar de organisatie. Ook maken we een koppeling naar jouw functie en werkzaamheden zodat je in staat bent het productieproces te beheersen en bij te sturen.

Het programma omvat grotendeels dezelfde onderwerpen als bij CVW I. Uiteraard gaan we op het niveau van CVW II dieper op de materie in. De cursief aangegeven onderwerpen zijn voor dit niveau aanvullend.

 • inleiding composietenbranche;
 • eigenschappen van composieten en constructies van composieten;
 • grond- en hulpstoffen: matrixsystemen, soorten vezelmaterialen en haar eigenschappen, kernmaterialen, additieven, trends in materiaalgebruik, hulpmaterialen bij verwerking;
 • veiligheid en milieu: werken met veiligheidsbladen en persoonlijke veiligheid, veiligheidswetten (beperkt), veilig werken op de werkplek en bij opslag en afvoer van materialen;
 • mallen en modellen: tekening lezen, soorten maltechnieken, soorten mallen en modellen w.o. materialen, soorten ontwerpen. Ook het werken met mallen en modellen w.o. het productiegereed maken, het lossen en oplossen van storingen aan mallen en modellen;
 • productietechnieken w.o. lamineren (handlamineren, spray-up, prepreg lay-up), vacuüminjectie en GMT/RTM, machinale technieken (wikkelen, pulltrusie, prepreg persen, koud- en warmpersen), proces- en materiaalkeuze en aandachtspunten bij verwerken;
 • nabewerking: nabewerkingstechnieken, oppervlakte-reparaties;
 • kwaliteitszorg: technische databladen en tekeningen, kwaliteitscontrole (w.o. werkinstructies, grondstoffen, producten, productie/kwaliteitsmetingen, NDO-technieken);
 • constructieve verbindingen: mechanische-. lijn- en laminaatverbindingen;
 • composietreparaties: bepalen van schade (scheuren, delaminatie, kernschade), reparatietechnieken.

Startdata en locaties

Deze training wordt InCompany gegeven. Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een offerte aan.

Resultaat

Tijdens de training wordt je op voortgezet niveau theoretische en praktische kennis bijgebracht over het composietverwerkende proces. Na de training bezit je kennis en beheerst de vaardigheden om gevorderde werkzaamheden aan vezelversterkte kunststoffen uit te voeren. Je hebt kennis van de productie van eenvoudige model- en mallenbouw en voert werkzaamheden in opdracht zelfstandig uit bij vacuüminjectie, prepregs, pultrusie wikkelprocessen, vormpersen en/of andere geautomatiseerde processen. Hierdoor vergroot je jouw inzicht in het verwerkingsproces en de bijbehorende technieken. Door de training wordt je opgeleid tot het landelijk erkende NRK diploma Composietenverwerker II.

In de training ontwikkel je de volgende competenties:

 • bedienen van de procesapparatuur;
 • bewaken van het productieproces;
 • ingrijpen in het procesverloop;
 • uitvoeren van logistieke werkzaamheden;
 • kwaliteit bewaken;
 • onderhoudstoestand van de installatie bewaken;
 • onderhouden van apparatuur.

Wat zeggen klanten over ons

Incompany mogelijkheden

Voor alle trainingen van VAPRO Trainingen geldt dat we deze ook incompany kunnen verzorgen. Onze trainers komen naar jullie toe om het personeel in hun eigen werkomgeving training te geven. Hierdoor kan de geleerde kennis meteen in de praktijk worden gebracht.

Incompany offerte aanvragen Verder lezen over Incompany

Vragen over je training of trainingsadvies op maat?

Heb je een vraag over onze trainingen? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Stel hier je vraag