Plantmanager

Leergang

Als Plant Manager ben je een duizendpoot. Zo zorg je ervoor dat wijzigingen of verbeteringen in het productieproces of distributiecentrum ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden en dat jouw managementteam gemotiveerd is. Je houdt je bezig met het opstellen en bewaken van budgetten en volgt nauwgezet de efficiëntie van het productieproces door de productiecijfers te analyseren en hierover te rapporteren. Heel breed. Maar je wilt je verdiepen, meer uit jouw functie halen.

Deze HBO-opleiding biedt je de mogelijkheid om jouw kennis te verbreden, waarin alle aspecten van de functie aan bod komen. Met veel praktijkvoorbeelden, een interactieve manier van trainen en actuele cases. De Lean Six Sigma methodiek geeft je nieuwe inzichten om tot procesoptimalisatie te komen. Er worden doelen gesteld die kwantificeerbaar geld opleveren. Praktijkgericht en direct toepasbaar. De opleiding is verdeeld over verschillende modules. Het is mogelijk om één of meerdere losse modules, of de volledige leergang te volgen.

Voor wie?

De training is bedoeld voor iedereen die zichzelf als plantmanager, operationsmanager of DC-manager wil verbeteren of een dergelijke functie gaat vervullen of ambieert.

Waarom kiezen voor VAPRO?

 • De beste trainers: Ruim 65 jaar ervaring
 • Klassikale trainingen: Op landelijk niveau
 • Praktijk en theorie: Direct je kennis in de praktijk brengen

Inhoud

De opleiding bestaat uit de volgende modules:

Bedrijfskunde

In deze module leer je hoe je de organisatiestructuur kunt optimaliseren en met succes kunt vertalen naar een praktisch werkbare situatie voor medewerkers. Door middel van benchmarking word je meegenomen op een trip langs de meest succesvolle bedrijven ter wereld. Hierin wordt een beroep gedaan op je analytisch vermogen om de succesvolle onderdelen van deze ondernemingen toe te passen op jouw bedrijf.

Lean Six Sigma

Je krijgt inzicht in verschillende Lean Six Sigma instrumenten en daardoor een bredere kijk op procesoptimalisatie binnen productieomgevingen en magazijnen, zodat je als manager in staat bent gefundeerde beslissingen te nemen. In deze module is aandacht voor Value Stream Mapping, inrichten werkplek (5s), verbeteren werkplek en standaardiseren werkplek.

Lean Leadership & Management

Aan de hand van een SWOT-analyse breng je sterke en zwakke punten in kaart, evenals de kansen en bedreigingen die er zijn. Je vertaalt ze naar competenties door praktische tests en oefeningen. Zo geef je richting aan jouw persoonlijke ontwikkeling en gaat je toekomstgericht om met jouw kennis, vaardigheden en creativiteit.

Lean Accounting

Vanuit een praktische invalshoek leg je verbanden tussen balans, winst- en verliesrekening, kengetallen, begrotingen en budgetten. Je krijgt zo inzicht in de financiële gegevens van bedrijven en afdelingen en bent in staat sturing te geven aan een succesvolle Lean implementatie.

Communicatie

Binnen een organisatie is een effectieve communicatie onontbeerlijk. Tijdens de module Communicatie leer je technieken om je boodschap duidelijk over te brengen en krijg je handvatten voor het leren herkennen, analyseren en oplossen van communicatieproblemen. Praktische cases dagen je uit om ‘communicatie’ succesvol toe te passen.

Startdata en locaties

Geen trainingen ingepland

Aanvullende informatie

Deze training is zowel beschikbaar als Open Inschrijving danwel InCompany, voor de kosten van de InCompany training geven we graag een vrijblijvende prijsopgave. Neem hiervoor contact met ons op via: trainingen@vapro.nl

Per module
Een module bestaat uit 2 dagen. De investering per module bedraagt € 795,- ex btw. Dit is inclusief leermiddelen en locatiekosten. De toatla leergang bestaat uit 5 modules.

Volledige leergang

De totale leergang bestaat uit 8 modules verspreid over 2 jaar. De totale studiebelasting ligt rond de 400 uur per jaar. Wanneer de complete leergang wordt gevolgd bedraagt de investering €15.960,- inclusief lesmateriaal en lunch dit bedrag is exclusief BTW. Daarnaast is er de mogelijkheid om scriptiebegeleiding te krijgen hiervoor wordt individueel gekeken naar de mogelijkheden per student.

Resultaat

Tijdens deze training ontdek je mogelijkheden om medewerkers te motiveren en te ondersteunen bij hun ontwikkeling en hen te betrekken bij veranderprocessen. Je krijgt inzicht in verschillende Lean Six Sigma instrumenten en daardoor een bredere kijk op procesoptimalisatie binnen productieomgevingen en magazijnen, zodat je als manager in staat bent gefundeerde beslissingen te nemen.

Vanuit een praktische invalshoek leg je verbanden tussen balans, winst- en verliesrekening, kengetallen, begrotingen en budgetten en ben je in staat sturing te geven aan een succesvolle Lean implementatie.

Je kunt jouw organisatiestructuur optimaliseren en met succes vertalen naar een praktisch werkbare situatie voor je medewerkers. Aan de hand van een SWOT-analyse breng je jouw sterke en zwakke punten in kaart, evenals de kansen en bedreigingen die er zijn. Je vertaalt ze naar competenties. Bij verandermanagement moet je in staat zijn complexe processen te analyseren, knelpunten te benoemen en mogelijke oplossingen aan te reiken. Je gaat de Supply Chain processen van a tot z doorlichten, verspillingen aantonen en deze elimineren. Tijdens de module Communicatie leer je technieken om jouw boodschap duidelijk over te brengen en krijg je handvatten voor het leren herkennen, analyseren en oplossen van
communicatieproblemen.

Examen
Na afloop van iedere module kan examen worden gedaan over de lesstof. Per module dien je ook een praktijkopdracht in te leveren. Wanneer over alle acht modules met goed gevolg examen is afgelegd, volgt een scriptie. Na acht certificaten en een scriptie behaalt de deelnemer het diploma. Dit diploma wordt bekrachtigd door de Hogeschool Arnhem en Nijmegen
middels een diploma ‘Plantmanager’. Dit diploma is te verzilveren in het bachelorprogramma van Logistiek en Economie en vertegenwoordigt, na toetsing door de examencommissie, 60 tot 90 European Credits (EC).

Wat zeggen klanten over ons

 • “Goede aansluiting bij mijn functie. Zeer tevreden over het resultaat. Ik kan deze kennis direct in de praktijk toepassen.”

  Piet Westenberg
  Piet Westenberg Production Superintendent
 • “Ik ben tevreden over VAPRO. Ik kon de theorie goed in de praktijk toepassen. Daarnaast begrijp ik mijn organisatie nog beter.”

  Roemer Schultz
  Roemer Schultz Projectleider

Vragen over je training of trainingsadvies op maat?

Heb je een vraag over onze trainingen? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Stel hier je vraag