Opleidingscoördinator

Leergang

Het zwaartepunt van activiteiten van de opleidingscoördinator bevinden zich met name op tactisch en soms strategisch vlak. In een aantal gevallen heeft de opleidingscoördinator ook taken op operationeel gebied.

Het werkgebied van de opleidingscoördinator kan dus breed zijn. In de functie cyclus ‘opleidingscoördinator’ vind je de onderdelen die de kern van de functie raken. Afhankelijk van de invulling van de functie in je eigen organisatie kan je het pakket aan trainingen hierop aanpassen.

Een belangrijke toegevoegde waarde van de opleidingscoördinator is te vinden in de kwaliteit van de keuzes die gemaakt worden. Welke interventies gaan ons daadwerkelijk helpen om de doelstellingen te gaan halen? Welke aanvullende acties zijn er verder nodig om het geleerde goed te kunnen vertalen naar de werkplek zodat er aantoonbaar verschil is? Je krijgt de handvatten om een gewaarde gesprekspartner te zijn van MT, afdelings- of teamleiders en medewerkers. Door jouw inbreng wordt het opleidingsbudget aantoonbaar ondersteunend aan het behalen van organisatiedoelstellingen. Het zwaartepunt van activiteiten verschuiven van reactief naar proactief. In deze functie cyclus staan je eigen leerwensen centraal. Er is voldoende ruimte in de invulling om aan te laten sluiten op individuele leerwensen en uw uitdagingen uit de werkpraktijk.

Voor wie?

Deze leergang is samengesteld vanuit het gemiddelde behoeften profiel van Opleidingscoördinatoren.

Waarom kiezen voor VAPRO?

 • De beste trainers: Ruim 65 jaar ervaring
 • Klassikale trainingen: Op landelijk niveau
 • Praktijk en theorie: Direct je kennis in de praktijk brengen

Inhoud

De trainingen die we voor jou, als Opleidingscoördinator, selecteren zijn:

 • De ontwikkeling van een goede leercultuur
 • Van opleidingsbehoefte naar een training met resultaat
 • Dilemma’s in de besteding van je opleidingsbudget; inkopen of zelf doen
 • Een training volgen; wat levert ons dat eigenlijk op
 • Effectief inzetten van e-learning
 • Werkplekleren, de ideale relatie tussen werken en leren
 • Slimleren door kennis van het brein
 • Activeer de juiste mindset
 • Motiveren en enthousiasmeren voor leidinggevenden

Startdata en locaties

Geen trainingen ingepland

Aanvullende informatie

Deze leergang is zowel beschikbaar als Open Inschrijving danwel InCompany, voor de kosten van de InCompany training geven we graag een vrijblijvende prijsopgave. Neem hiervoor contact met ons op via: trainingen@vapro.nl

Resultaat

Na het volgen van deze leergang ken je alle relevante zaken rondom de functie van Opleidingscoördinator. Per module binnen deze leergang kun je de volgende resultaten verwachten:

De ontwikkeling van een goede leercultuur
Na de training ben je bewust van jullie leercultuur en van de factoren die daar invloed op hebben. Je bent in staat om je invloed in te zetten om de leercultuur te verbeteren.

Van opleidingsbehoefte naar een training met resultaat
Na deze training weet je hoe je de opleidingsvraag vanuit een team, afdeling of vanuit het individu kan omzetten naar het selecteren of organiseren van de juiste maatregelen. Daarnaast zal het opleidingsbudget (veel) effectiever worden ingezet.

Dilemma’s in de besteding van je opleidingsbudget; inkopen of zelf doen 
Na deze training heb je inzicht in de eisen die aan dienstverleners gesteld (kunnen) worden, heb je inzicht in de totale kostenpost van een of enkele opleidingstrajecten en weet je hoe je deze informatie moet gebruiken om tot een juiste keuze te komen om diensten wel of niet in te moeten kopen.

Een training volgen; wat levert ons dat eigenlijk op
Na deze training weet je hoe je een kosten overzicht maakt van de kosten van een opleidingstraject. Tevens leer je om te gaan met verschillende modellen en instrumenten voor de evaluatie van uitgevoerde opleidingstrajecten.

Effectief inzetten van e-learning 
Na deze training heb je een goed beeld van de huidige mogelijkheden van e-learning. Je kan gefundeerde keuzes maken om e-learning in te zetten als kosten reductie of als effect vergroter. Je kan een koppeling maken tussen leerdoelstellingen en de (on)mogelijkheden van e-learning en blended learning. Je kan de randvoorwaarden van de inzetbaarheid van e-learning te kunnen benoemen en toe te lichten. Je kan een eerste stap te zetten naar digitalisering van lesmateriaal en je kan een bewuste keuze te maken voor interne ontwikkeling of uitbesteden van content aanlevering of platform gebruik.

Werkplekleren, de ideale relatie tussen werken en leren 
Na de training heb je een goed beeld van werkplekleren en ben je in staat om werkplekleren optimaal in jullie opleidingssysteem in te bouwen of te verbeteren. Je bent in staat om verschillende werkvormen van werkplekleren toe te passen. Door het verbeteren van bijvoorbeeld de transfer van leren zal de effectiviteit van de opleiding toenemen.

Slimleren door kennis van het brein
Na de training heb je inzicht in de relatie tussen leren en de verschillende hersengebieden. Je bent in staat om leermiddelen, training, e-learning en presentaties aan te passen aan de werking van ons brein en daardoor meer effect bewerkstellingen.

Activeer de juiste mindset
Met de relatief simpele benadering van Carol Dweck krijg je al snel inzicht in oorzaken van weerstand om te ontwikkelen. Je kan hierdoor gerichte interventies uitvoeren om een beweging richting groei mindset te veroorzaken. Je bent de leercultuur van je organisatie aan het bevorderen.

Motiveren en enthousiasmeren voor leidinggevenden
Je herkent mogelijke oorzaken van demotivatie en je hebt inzicht in de theorieën over motivatie. Na deze training weet je hoe je verschillende mensen in je team het beste kunt motiveren.

Wat zeggen klanten over ons

 • “Goede aansluiting bij mijn functie. Zeer tevreden over het resultaat. Ik kan deze kennis direct in de praktijk toepassen.”

  Piet Westenberg
  Piet Westenberg Production Superintendent
 • “Ik ben tevreden over VAPRO. Ik kon de theorie goed in de praktijk toepassen. Daarnaast begrijp ik mijn organisatie nog beter.”

  Roemer Schultz
  Roemer Schultz Projectleider

Vragen over je training of trainingsadvies op maat?

Heb je een vraag over onze trainingen? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Stel hier je vraag