Vervolg MVK voor OVK-ers

Opleiding

Eenvoudig instromen voor OVK deelnemers

Heb je in het verleden de opleiding OVK gevolgd? Dan kun je makkelijk instromen in de MVK opleiding. Je volgt dan alleen de modules 2 en 3 van de MVK opleiding.

VAPRO MVK Opleiding

In de MVK opleiding (Middelbare Veiligheidskundige) van VAPRO staan arbeidsveiligheid en schone, veilige arbeidsomstandigheden centraal. Tijdens de opleiding richt je je niet alleen op het herkennen van veiligheidsrisico’s en het nemen van de juiste maatregelen om deze te beheersen. Ook knelpunten op het gebied van arbeidshygiëne, ergonomie en psychosociale arbeidslast komen aan de orde, evenals ongevalsonderzoek en TRA (Taak Risico Analyse).

Integrale veiligheid binnen jouw bedrijf

Tijdens de MVK Opleiding ga je je ook verdiepen in de integrale veiligheid binnen jouw bedrijf. Naast het in kaart brengen van de integrale veiligheid ga je deze ook (opnieuw) vorm geven. De opleiding wordt afgesloten met een onderzoek en een scriptie.

Waarom kiezen voor onze MVK opleiding

 • De sessies worden gegeven door verschillende docenten die zelf gediplomeerd HVK zijn. Ook wordt een sessie gegeven door een gecertificeerd (RAH) arbeidshygiënist.
 • Tijdens de opleiding maken we gebruik van verschillende bedrijfscases die aansluiten bij de praktijk van de deelnemer. Deze cases worden gebruikt als voorbereiding op het schriftelijk examen van de MVK opleiding.
 • Maximale kennisoverdracht doordat de MVK opleiding aan kleine groepen wordt gegeven
 • Naast boeken maken we ook gebruik van een zogenoemde ‘digitale schil’ van digitale leermiddelen.
 • Mogelijkheid om gebruik te maken van scriptiebegeleiding.
 • Je wordt in ‘slechts’ 13 dagen opgeleid tot Middelbaar Veiligheidskundige.

SKO Hobéon geaccrediteerd

De MVK opleiding is SKO Hobéon geaccrediteerd en in nauwe samenwerking met Gelling Publishing samengesteld. De opleiding wordt verzorgd door kerndocenten van VAPRO en van Gelling Publishing.

Deze leergang is opgenomen in het SVK register. Dit register staat borg voor kwaliteit in de veiligheidskundige praktijk en is daarom hét register voor de Risico-Professional.

Voor wie?

Deze opleiding is het vervolg op de opleiding OVK. Inhoudelijk is MVK interessant voor preventiemedewerkers en productiemedewerkers die nu of in de toekomst meer willen met het thema veiligheid. Met het diploma MVK Industrie ben je een allround en officieel erkend Middelbaar Veiligheidskundige. Een voorwaarde is dat de OVK opleiding is afgerond. Daarnaast is een mbo werk-en denkniveau plus technische vakkennis belangrijk.

Kandidaten die hier aan voldoen ontvangen het VAPRO/Gelling MVK-certificaat.

Waarom kiezen voor VAPRO?

 • De beste trainers: Ruim 65 jaar ervaring
 • Klassikale trainingen: Op landelijk niveau
 • Praktijk en theorie: Direct je kennis in de praktijk brengen

Inhoud

De opleiding bestaat uit 3 modules.

Module 1

Als OVK-er heb je vrijstelling voor de eerste module, omdat deze inhoudelijk gelijk is aan de OVK opleiding.

Module 2

Dag 1 – Wetgeving 2 arbo en bouwproces

Dag 2 – Voorlichting en onderricht

– Scriptiebegeleiding

Dag 3 – Bedrijfshulpverlening
– Noodplannen
– Scriptiebegeleiding

Dag 4 – Risicobeheersing 2: ongevallentheorieën, -modellen en onderzoekmethoden

Dag 5 – Risicobeheersing

In deze module dien je twee bedrijfsopdrachten uit te voeren. Tevens wordt in deze module het voorstel van het scriptieonderwerp voorbereid en uitgewerkt.

Module 2 wordt afgesloten door voldoende resultaat op:

 • Bedrijfsopdracht: V&G voorlichting en onderricht
 • Bedrijfsopdracht: bedrijfshulpverlening, noodplannen
Module 3

Dag 1 – Cultuur en gedrag

Dag 2 – Arbeidshygiëne: gevaarlijke stoffen en gezondheid

Dag 3 – Arbeidshygiëne: fysische omstandigheden

Dag 4 – Arbeidshygiëne: fysieke belasting, ergonomie en PSA

Dag 5 – Psychosociale belasting en sociale veiligheid

In de laatste module dien je één bedrijfsopdracht te maken waarna de module met een scriptie wordt afgesloten door:

 • Bedrijfsopdracht: fysische omstandigheden: geluid, klimaat en trillingen, straling
 • Bedrijfsopdracht: fysieke belasting en ergonomie

Uiteraard word je voldoende begeleid bij het opstellen van de bedrijfsopdrachten en het schrijven van je scriptie. Iedere lesdag van de MVK opleiding wordt afgesloten met een zelfreflectie in de vorm van een schriftelijke multiple choice toets.

 • Voor de reeks die start op 13 mei 2020 zal het schriftelijk examen MVK plaatsvinden op 17 december 2020.

Startdata en locaties

Datum Locatie
donderdag
23-09-2021
Regio Utrecht Inschrijven

Aanvullende informatie

Toelatingseis: voorwaarde voor deelname aan deze opleiding is dat je de opleiding Operationeel Veiligheidskundige (OVK) met succes hebt afgerond.

Optioneel: de MVK opleiding wordt afgerond met een scriptie. Het is mogelijk om hiervoor individuele scriptiebegeleiding te krijgen. Voor 8 uur begeleiding bedragen de kosten € 1.200,- excl. BTW.

Incompany: Deze training is zowel beschikbaar als Open Inschrijving danwel InCompany, voor de kosten van de InCompany training geven we graag een vrijblijvende prijsopgave. Neem hiervoor contact met ons op via: trainingen@vapro.nl

In het programma kan dan rekening worden gehouden met bijvoorbeeld de eigen gevaarlijke stoffen en de RI&E van jouw bedrijf. Ook kun je onderwerpen toevoegen aan het programma als extra trainingsdagen. Het is eveneens mogelijk om het traject te starten met een VCA-VOL training en bijbehorend examen.

Voor de module die eindigt op 3 maart zal er eind maart 2021 schriftelijk examen plaats vinden en in april 2021 scriptieverdediging.

Resultaat

De opleiding is Hobeon-SKO geaccrediteerd en wordt afgerond met een erkend VAPRO/Gelling diploma MVK.

Er zijn twee uitstroomniveaus:

 • Het certificaat MVK Industrie: je ontvangt het VAPRO/Gelling MVK certificaat indien je 80% van de cursusdagen hebt gevolgd, de 5 bedrijfsopdrachten zijn afgesloten met een voldoende en het schriftelijk theoretisch examen eveneens met een voldoende is afgesloten.
 • Het diploma MVK Industrie: je ontvangt het diploma VAPRO/Gelling MVK Industrie wanneer je naast de eisen aan het certificaat tevens je scriptie (onderzoek, rapportage en verdediging) hebt afgesloten met een voldoende en voldoet aan de diploma-eis van een afgeronde mbo-opleiding.

Wat zeggen klanten over ons

Incompany mogelijkheden

Voor alle trainingen van VAPRO Trainingen geldt dat we deze ook incompany kunnen verzorgen. Onze trainers komen naar jullie toe om het personeel in hun eigen werkomgeving training te geven. Hierdoor kan de geleerde kennis meteen in de praktijk worden gebracht.

Incompany offerte aanvragen Verder lezen over Incompany

Vragen over je training of trainingsadvies op maat?

Heb je een vraag over onze trainingen? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Stel hier je vraag