Operationele Veiligheidskunde Industrie (OVK)

Opleiding

Veiligheid is binnen productiebedrijven altijd een veelbesproken onderwerp. Naast het handhaven van veiligheidsregels komt de focus steeds meer te liggen op een veiligheidscultuur.

Niet langer plichtmatig een certificaat behalen, maar echt op de werkvloer staan waar mensen doordrongen zijn van de risico’s in hun werkomgeving. Vanuit haar kennis van industriële bedrijven en hun medewerkers, heeft VAPRO in samenwerking met Gelling Publishing de opleiding Operationele Veiligheidskunde voor de Industrie (OVK Industrie) ontwikkeld. Deze opleiding draagt bij aan een cultuur van veiligheid.

De opleiding Een taak-risico-analyse zelf doen en vertalen naar een werkvergunning. Kennis opdoen over diverse veiligheidsissues, zoals gevaarlijke stoffen, elektriciteit, brand  en explosies, maar ook machines, heftrucks en nog meer. Dat is waar de opleiding Operationele Veiligheidskunde voor de Industrie op in gaat. In deze opleiding leer je de mogelijkheden om risico’s te beheersen, wat wettelijk verplicht is en wat een veiligheidscertificering inhoudt en vereist. Je leert de theorie te vertalen in je eigen praktijk door middel van praktijkopdrachten. De module wordt afgesloten met een schriftelijke examen. Na de opleiding OVK voor de Industrie kun je je kennis verder verdiepen met de opleiding Middelbare Veiligheidskunde voor de Industrie (MVK Industrie).

Legenda 
HVK – Hogere Veiligheidskunde
MVK – Middelbare Veiligheidskunde
OVK – Operationele Veiligheidskunde
VCA – Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers

 

Deze leergang is opgenomen in het SVK register. Dit register staat borg voor kwaliteit in de veiligheidskundige praktijk en is daarom hét register voor de Risico-Professional.
Deze leergang is geregistreerd bij het SKO Hobéon.

Voor wie?

De opleiding Operationele Veiligheidskunde voor de  Industrie is interessant voor preventiemedewerkers en productiemedewerkers die nu of in de toekomst meer willen met het thema veiligheid.

Een toelatingseis is dat je beschikt over een certificaat VCA VOL of VVI VOL. Degenen die hier niet over beschikken kunnen tegelijkertijd op de examendag van het OVK het VCA-VOL diploma halen.

Incompany traject
Deze opleiding wordt tevens als incompany traject aangeboden. Hierbij kan in het programma rekening worden gehouden met bijvoorbeeld de eigen gevaarlijke stoffen en de RI&E van uw bedrijf. Ook kunt u onderwerpen toevoegen aan het programma als extra trainingsdagen. Het incompany traject Operationele Veiligheidskunde richt zich, zoals de naam aangeeft, op de operationele medewerkers binnen de organisatie. Het is eveneens mogelijk om het traject te starten met een VOL-VCA training en bijbehorend examen.

Waarom kiezen voor VAPRO?

 • De beste trainers: Ruim 65 jaar ervaring
 • Klassikale trainingen: Op landelijk niveau
 • Praktijk en theorie: Direct je kennis in de praktijk brengen

Inhoud

Het programma bestaat in totaal uit een module van 5 trainingsdagen (10 dagdelen).

Het programma is als volgt:

Dag 1: Arbozorg en organisatie, taken en positie van de veiligheidskundige.
Dag 2: Arbeidsplaatsen, markering, signalering, besloten ruimten etc.
Dag 3: Arbeidsmiddelen, persoonlijke beschermingsmiddelen en signalering.
– Intervisie: probleemstelling en wijze van onderzoek – bedrijfsopdracht
Dag 4: Gevaarlijke stoffen, brand- en explosiegevaar, vervoer, milieu, gezondheidsrisico’s
Dag 5: Risicobeheersing 1 – RIE, TRA, LMRA en werkvergunning

De lesdagen zijn van 9.00 uur tot 16.30 uur. Afhankelijk van de deelnemers vindt de training plaats in de omgeving Utrecht of Zwolle. Bij voldoende aanmeldingen wordt de training op beide locaties gegeven.

Tijdens de module voert u twee bedrijfsopdrachten uit:

 • Bedrijfsopdracht 1: Arbozorg en organisatie;
 • Bedrijfsopdracht 2: Arbeidsmiddelen

De opleiding wordt afgesloten met het schriftelijk examen Operationele Veiligheidskunde.

Startdata en locaties

DatumLocatie
donderdag
14-05-2020
Regio RotterdamInschrijven
dinsdag
29-09-2020
Regio RotterdamInschrijven

Aanvullende informatie

Mocht je nog niet over het VCA-VOL diploma beschikken, dan kun je direct bij aanvang van de opleiding Operationele Veiligheidskunde hiermee starten. De kosten hiervoor bedragen € 145,00 inclusief leermateriaal en examen en exclusief BTW.

Vervolg: met een afgeronde OVK opleiding kun je instromen in de Middelbare Veiligheidskundige (MVK) opleiding.

Incompany traject
Deze opleiding wordt tevens als incompany traject aangeboden. Hierbij kan in het programma rekening worden gehouden met bijvoorbeeld de eigen gevaarlijke stoffen en de RI&E van uw bedrijf. Ook kunt u onderwerpen toevoegen aan het programma als extra trainingsdagen. Het incompany traject Operationele Veiligheidskunde richt zich, zoals de naam aangeeft, op de operationele medewerkers binnen de organisatie. Het is eveneens mogelijk om het traject te starten met een VCA-VOL training en bijbehorend examen.Voor meer informatie over het incompany traject neem contact op met trainingen@vapro.nl.

 • Voor de reeks die is gestart op 23 januari 2020 vindt het examen plaats op 17 april 2020.
 • Voor de reeks die zal starten op 14 mei 2020 zal het examen plaats vinden in september 2020.
 • Voor de reeks die zal starten op 29 september 2020 zal het examen plaats vinden op 18 december 2020.

Afhankelijk van de aanmeldingen vindt deze opleiding plaats in de regio Utrecht of Rotterdam.

Resultaat

Bij voldoende aanwezigheid van de lessen en indien het examen en de bedrijfsopdrachten voldoende zijn beoordeeld, ontvang je het VAPRO/Gelling diploma Operationele Veiligheidskunde. Met de opgedane inspiratie ben je in staat jouw rol als (aankomend) preventieadviseur scherp te stellen. Je hebt dan uiteraard ook de mogelijkheid om de studie te vervolgen met de volledige opleiding MVK Industrie.

Uitstroomniveau: Diploma Operationele Veiligheidskunde

Wat zeggen klanten over ons

  Vragen over je training of trainingsadvies op maat?

  Heb je een vraag over onze trainingen? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

  Stel hier je vraag