NEN 3840 – Vakbekwaam Persoon (VP)

Training

Bij het uitvoeren van bedieningshandelingen en/of het uitvoeren van werkzaamheden aan of nabij elektrische hoogspanningsinstallaties kunnen elektrotechnische risico’s optreden. Deze risico’s kunnen leiden tot ernstig lichamelijk letsel als gevolg van stroomdoorgang door het lichaam en van vlambogen door kortsluiting.

Om genoemde risico’s te vermijden verplicht de Arbeidsomstandighedenwet werkgevers, om te zorgen voor een goede verdeling van bevoegdheden en verantwoordelijkheden, rekening houdend met de bekwaamheden van de personen die de genoemde activiteiten uitvoeren of hierbij zijn betrokken.

NEN 3840 (Bedrijfsvoering van elektrische installaties – Hoogspanning) vermeldt criteria om aan deze Arboverplichting te voldoen, alsmede methoden en procedures welke bijdragen aan het voorkomen van elektrotechnische risico’s.

Het zwaartepunt van het persoonscertificaat is gelegen in de preventie van deze risico’s op basis van de criteria, methoden en procedures zoals aangegeven in NEN 3840.

Het doel van het persoonscertificaat is, om elektrotechnische risico’s te kennen, te herkennen en door toepassing van de juiste voorzorgsmaatregelen te voorkomen. Een persoonscertificaat bewijst dat de certificaathouder heeft aangetoond over de juiste competenties te beschikken.

Op basis van een aanwijzing wordt vastgelegd welke bevoegdheden en verantwoordelijkheden een persoon wordt toegekend:

 1. Elektrotechnische kennis
 2. Ervaring met elektrotechnische werkzaamheden
 3. Inzicht in de installatie waaraan moet worden gewerkt
 4. Inzicht in de mogelijke gevaren die kunnen optreden en de in acht te nemen voorzorgsmaatregelen
 5. Vaardigheid om te onderkennen of het veilig is om de werkzaamheden voort te zetten

Niet alle genoemde criteria kunnen en worden in het kader van deze cursus behandeld. Omdat voor het behalen van een VP HS persoonscertificaat niet alle genoemde criteria worden getoetst, kan en mag een certificaat niet zonder meer als een aanwijzing worden aangemerkt.

Voor wie?

Een vakbekwaam persoon HS verricht werkzaamheden aan of nabij elektrische hoogspanningsinstallaties, voor zover gespecificeerd in de door de werkgever verstrekte aanwijzing, en indien door voldoende instructie de gevaren die door elektriciteit kunnen worden veroorzaakt worden onderkend en voorkomen.

Waarom kiezen voor VAPRO?

 • De beste trainers: Ruim 65 jaar ervaring
 • Klassikale trainingen: Op landelijk niveau
 • Praktijk en theorie: Direct je kennis in de praktijk brengen

Inhoud

De volgende onderwerpen komen onder andere tijdens de trainingen aan bod:

 • Nederlandse wetgeving
 • Europese en Nederlandse normen
 • Welke taken en verantwoordelijkheden zijn daarin vermeld
 • Aanwijsbeleid
 • Welke taken horen bij de bevoegdheden uit het aanwijsbeleid
 • Wat is elektriciteit
 • Waarom is elektriciteit gevaarlijk
 • Hartstroomfactor
 • Hoe beveiligen we ons tegen de gevaren van elektriciteit
 • Normen en wetgeving voor PBM en meetapparatuur
 • Hoe test ik spanningsloosheid
 • Scheiders en schakelaars
 • Aarden en kortsluiten
 • Communicatie en terminologie
 • Schakelberichten

De exacte inhoud van de training is afhankelijk van de gekozen training. Er zijn keuzes uit IV-WV, VP en VOP trainingen.

Startdata en locaties

Geen trainingen ingepland

Aanvullende informatie

Groepsgrootte

Maximaal 8 deelnemers

Resultaat

Na de voltooide en afgeronde training heb je op jouw niveau basiskennis opgedaan over elektrotechniek en ken je de gevaren die een rol spelen tijdens werken aan of in de nabijheid van elektrotechnische hoogspanningsinstallaties. Je kent de verschillen in verantwoordelijkheden en wat je met jouw certificaat aan verantwoordelijkheden kan en mag aanvaarden. Je hebt als het ware het “rijbewijs” om veilig te werken en de bedrijfsvoering kan beter worden gegarandeerd.

Met het VAPRO certificaat voldoen jij en jouw werkgever aan de regels die in de Nederlandse wet over werken aan of in de nabijheid van elektrische hoogspanningsinstallaties staan. Het bedrijf is met de VAPRO opleidingen in staat een correct en veilig aanwijsbeleid te ontwikkelen.

In de industrie, bij aannemers en energiebedrijven wordt vaak het STIPEL certificaat gevraagd. De VAPRO trainingen zijn zeer uitgebreid en geschikt om de cursist op te leiden voor het STIPEL certificaat. De VAPRO elektrotechnische veiligheidsopleidingen bieden een goede basis om met vertrouwen het door een onafhankelijk examenbureau georganiseerde STIPEL Basis IV-WV, VP of VOP examen af te leggen. BEPECT is het onafhankelijk en gecertificeerde examenbureau dat voor VAPRO de STIPEL examens afneemt.

Wanneer je het STIPEL basis certificaat voor de eerste keer haalt, dien je zowel de basistoets als de certificeringstoets af te leggen. Bij een hercertificering wordt alleen de certificeringstoets afgenomen. Tijdens de training hoor je hoe dit verder in zijn werk gaat.

Wat zeggen klanten over ons

 • “Goede aansluiting bij mijn functie. Zeer tevreden over het resultaat. Ik kan deze kennis direct in de praktijk toepassen.”

  Piet Westenberg
  Piet Westenberg Production Superintendent
 • “Ik ben tevreden over VAPRO. Ik kon de theorie goed in de praktijk toepassen. Daarnaast begrijp ik mijn organisatie nog beter.”

  Roemer Schultz
  Roemer Schultz Projectleider

Vragen over je training of trainingsadvies op maat?

Heb je een vraag over onze trainingen? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Stel hier je vraag