Lock Out, Tag Out, Try out (LOTOTO)

Workshop

Een Lock out, Tag out, Try out (LOTOTO) garandeert een veilige manier van werken bij het buiten en in gebruik stellen van installaties. Met een duidelijk stappenplan worden de risico’s op het gebied van (rest)energie in installaties onder alle omstandigheden zo klein mogelijk gemaakt. Het doel van LOTOTO is dat werkzaamheden aan installaties alleen kunnen starten, nadat aan de hand van een aantal vooraf bepaalde stappen een zogenaamde ‘nul energie status’ is bereikt en gecontroleerd (try out). Op deze manier loopt niemand gevaar.

De zogenaamde ‘nul energie status’ blijft zichtbaar door het gebruik van ‘lock’ (vergrendeling) en ‘tag’ (veiligheidskaart). Dat blijft zo totdat de werkzaamheden helemaal klaar zijn en de installatie weer stapsgewijs in bedrijf wordt gesteld.

Met een LOTOTO-programma is de persoonlijke veiligheid van alle medewerkers tijdens werkzaamheden aan machines of installaties zo goed mogelijk geborgd. Wanneer je een LOTOTO-veiligheidsprocedure aanhoudt, dan is dat een investering in veilige arbeidsomstandigheden voor alle medewerkers die werken binnen de organisatie.

Wetgeving

Er bestaat een belangrijke richtlijn die voorschrijft waaraan minimaal voldaan moet worden om de veiligheid en gezondheid van werknemers bij het gebruik van arbeidsmiddelen te waarborgen. Dat staat in Europese Richtlijn Arbeidsmiddelen (89/655/EEG). Deze richtlijn gaat over alle op het werk gebruikte machines, apparaten, gereedschappen en installaties. Ook alle werkzaamheden die hiermee uitgevoerd worden vallen onder de richtlijn.

Als werkgever moet je maatregelen nemen om te zorgen dat arbeidsmiddelen die door werknemers worden gebruikt goed en geschikt zijn voor het werk. Ze mogen ook zo zijn aangepastdat de veiligheid en gezondheid van de medewerkers is gewaarborgd. Is het niet mogelijk om de veiligheid en de gezondheid van de werknemers volledig te waarborgen? Dan ben je als werkgever verplicht om de risico’s zo klein mogelijk te maken. Dat doe je door het treffen van zogenaamde passende maatregelen.

Met een LOTOTO-programma ga je deze passende maatregelen uitwerken.

Voor wie?

De workshop LOTOTO is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met onderhoud, schoonmaak, omstellingen en aanpassingen van en aan installaties. Deze workshop is vooral praktisch, zodat je de theorie meteen in de praktijk kan toepassen. Deze workshop kan ook binnen je eigen bedrijf worden gegeven (incompany).

Vooropleiding
Wij adviseren een training Veiligheid voor Industrie VVI of Basisveiligheid VCA, zodat je bekend bent met duidelijke verantwoordelijkheden en veiligheidsnormen.

Waarom kiezen voor VAPRO?

 • De beste trainers: Ruim 65 jaar ervaring
 • Klassikale trainingen: Op landelijk niveau
 • Praktijk en theorie: Direct je kennis in de praktijk brengen

Inhoud

Tijdens deze praktijkworkshop word je één dag praktisch getraind in het uitvoeren van het LOTOTO-programma in onze eigen praktijkruimte in Woerden.

Groepsbijeenkomsten
Tijdens de bijeenkomst leer je eerst de theorie achter de LOTOTO-veiligheidsprocedure. Daarna zul je je de theorie gelijk in de praktijk toepassen.

Het programma ziet er als volgt uit:
• Inleidende theorie.
• Opdracht op de werkvloer:
1. voorbereiding
2. informeren
3. uitschakelen
4. vergrendelen
5. testen
6. repareren of andere uitvoeringen
7. weer inschakelen
• Presentatie bevindingen
• Afspraken m.b.t. vervolg (implementatie)

In het programma komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:
• Wettelijke basis en aansprakelijkheid werkgever en werknemer.
• Stappenplan LOTOTO.
• LOTOTO als veiligheidsprocedure om de medewerkers te beschermen tegen het vrijkomen van (rest)energie.
• Kunnen bepalen welke energiesoorten worden gebruikt en wat de potentiële gevaren hierbij zijn.
• Bepalen van het benodigde LOTOTO-materiaal.
• Opstellen en uitvoeren van een LOTOTO-veiligheidsprocedure.
• Communicatie rondom de LOTOTO-veiligheidsprocedure, inclusief borging en verankering.

Praktijk
Naast de theorie ga je met stappenplannen en een checklist een LOTOTO-veiligheidsprocedure in de werkomgeving uitvoeren. Bij deze praktijkuitvoering krijg je hulp van een VAPRO-consultant. Je presenteert je bevindingen aan elkaar, waarbij je laat zien hoe jij de uitvoering van deze LOTOTO-veiligheidsprocedure in de praktijk zou aanpakken. Zo leg je een goede basis voor deze procedure in je eigen organisatie.

Startdata en locaties

Geen trainingen ingepland

Aanvullende informatie

Deze training is beschikbaar als open inschrijving, maar kan ook binnen jouw bedrijf worden gegeven (incompany). Daarvoor geven we graag een vrijblijvende prijsopgave. Interesse? Neem dan contact met ons op via: trainingen@vapro.nl

Resultaat

Na deze workshop kun je maatregelen treffen om ongevallen, incidenten en schade als gevolg van onveilige handelingen en/of onveilige situaties te voorkomen. Na afloop krijg je een bewijs van deelname.

Wat zeggen klanten over ons

 • “Goede aansluiting bij mijn functie. Zeer tevreden over het resultaat. Ik kan deze kennis direct in de praktijk toepassen.”

  Piet Westenberg
  Piet Westenberg Production Superintendent
 • “Ik ben tevreden over VAPRO. Ik kon de theorie goed in de praktijk toepassen. Daarnaast begrijp ik mijn organisatie nog beter.”

  Roemer Schultz
  Roemer Schultz Projectleider

Vragen over je training of trainingsadvies op maat?

Heb je een vraag over onze trainingen? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Stel hier je vraag