Herkennen en verminderen van fysieke belasting op de werkvloer

Workshop

De werkzaamheden van operators verschuiven steeds meer naar controleren en analyseren. Lichamelijk werk blijft echter onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden.

Daarnaast verzetten medewerkers van de technische dienst ook nog vaak het nodige sjouw- en tilwerk. Maar gebeurt dit altijd op een verantwoorde manier? En wat zijn de gevolgen op de lange termijn?

De training ‘Herkennen en verminderen van fysieke belasting op de werkvloer’ is gericht op fysieke belasting en de omgang daarmee.

Voor wie?

Deze training is geschikt voor personen die betrokken zijn bij de arbo- en veiligheidsomstandigheden op de werkvloer. Dit kunnen HR-adviseurs of opleidingscoördinatoren zijn, maar ook preventiemedewerkers en veiligheidsadviseurs (KAM of SHE managers).

Waarom kiezen voor VAPRO?

 • De beste trainers: Ruim 65 jaar ervaring
 • Klassikale trainingen: Op landelijk niveau
 • Praktijk en theorie: Direct je kennis in de praktijk brengen

Inhoud

Tijdens deze workshop leer je, met behulp van foto’s en video’s uit de praktijk, welke manieren er zijn om naar fysieke belasting te kijken. Ook maak je kennis met de mogelijkheden die er zijn om de fysieke belasting van de leerlingen te verminderen.

Tijdens deze training leer je, met behulp van foto’s en video’s uit de praktijk, hoe fysieke overbelasting kan worden veroorzaakt. Daarnaast maak je kennis met de manieren waarop deze fysieke belasting kan worden vermindert.

De training bestaat uit de volgende onderdelen:

Kennismaking (kort, gericht op de werksituatie van de deelnemers)
Uitleg over fysieke belasting, gericht op het ontstaan van overbelasting: frequentie, duur, piek, intensiteit.
Analyse motoriek: uitleg van de begrippen aan de hand waarvan je bepaalt of een beweging of houding zwaar is.
Verbeterpunten: uitleg over de verbeterpunten die de fysieke belasting kunnen verlagen, ingedeeld in 3 categorieën
 • Motoriek
 • Tactiek
 • Strategie
Kort ingaan op de motorische verbeterpunten, samen uitproberen
Afsluiting

Startdata en locaties

Geen trainingen ingepland

Aanvullende informatie

Deze training is zowel beschikbaar als Open Inschrijving danwel InCompany, voor de kosten van de InCompany training geven we graag een vrijblijvende prijsopgave. Neem hiervoor contact met ons op via: trainingen@vapro.nl

Resultaat

De training heeft een Interactieve opzet. Er wordt gewerkt met concrete werksituaties die op foto en video worden weergegeven. Hierdoor ontdekken deelnemers  zelf de verschillende onderdelen van fysieke belasting. Ze worden getraind in de analysemethodiek en hoe zaken kunnen worden geïmplementeerd in de organisatie.

Wat zeggen klanten over ons

 • “Goede aansluiting bij mijn functie. Zeer tevreden over het resultaat. Ik kan deze kennis direct in de praktijk toepassen.”

  Piet Westenberg
  Piet Westenberg Production Superintendent
 • “Ik ben tevreden over VAPRO. Ik kon de theorie goed in de praktijk toepassen. Daarnaast begrijp ik mijn organisatie nog beter.”

  Roemer Schultz
  Roemer Schultz Projectleider

Vragen over je training of trainingsadvies op maat?

Heb je een vraag over onze trainingen? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Stel hier je vraag