Energiebesparing op de werkvloer

Workshop

Technisch georiënteerde bedrijven hebben hun productieproces meestal prima op orde. Toch wordt niet altijd het maximale rendement er uit gehaald. Dat komt omdat niet alleen techniek, maar ook de structuur van de organisatie en het gedrag van jou en je collega’s een rol speelt.

Energiebesparend gedrag
Het aanpakken van energiebesparend gedrag kan naar schatting 5 tot 20% besparing op het energieverbruik opleveren. Naast een bijdrage aan een gezonder milieu levert dat dus ook kostenbesparing op. Maar hoe kan jij bijdragen aan de energie efficiëntie van jouw apparaten en processen?

In deze workshop leren we je hoe jij als operator meer inzicht krijgt in het energieverbruik van je processen en apparatuur. Ook laten we je voorbeelden zien van energiebesparingsprojecten van andere operators. Je krijgt vervolgens een aantal door ons ontwikkelde tools mee en bedenkt één of meerdere besparingen.

Voorbeelden uit andere branches
In de sector Margarine, Vetten en Oliën is in 2012 een succesvol pilotproject uitgevoerd bij 2 bedrijven in Zaandam. In circa 6 maanden tijd hebben groepjes operators gewerkt aan energiebesparingsprojecten met begeleiding van VAPRO-consultants. Dit heeft geleid tot 3% energiebesparing op jaarbasis met een gemiddelde terugverdientijd van 1,5 jaar. En dit had slechts betrekking op een beperkt deel van de organisatie. Doordat dit project de ogen heeft geopend van zowel de medewerkers als de organisatie, is men zelf verder gegaan met het bevorderen van energiebewust gedrag.

Voor wie?

De VAPRO Workshop Energiebesparing is gericht op iedereen die zich verantwoordelijk voelt voor het verlagen van het energieverbruik in de eigen organisatie. Dit kan in principe iedereen zijn: operators, medewerkers van de technische dienst, laboratoriummedewerkers, teamleiders, projectmedewerkers, change managers, productiemanagers, afdelingshoofden, etc.

Het vereist geen hoogdravende kennis om mee te doen. Speciale tools helpen je bij de benodigde berekeningen. Het vereist alleen een scherp oog voor mogelijke verbeteringen in het gebruik van apparatuur en procesinstallaties.

Het wordt aanbevolen om deze training met 2 tot 3 personen van één bedrijf te volgen om zo elkaars sparringpartner te zijn.

Waarom kiezen voor VAPRO?

 • De beste trainers: Ruim 65 jaar ervaring
 • Klassikale trainingen: Op landelijk niveau
 • Praktijk en theorie: Direct je kennis in de praktijk brengen

Inhoud

De workshop bestaat uit twee bijeenkomsten van 4 uur waarin theorie en praktijk worden afgewisseld. Er wordt veel met voorbeelden gewerkt en er wordt regelmatig in kleine groepen samengewerkt om het geleerde direct toe te passen. Hierbij wordt gewerkt met VAPRO-besparingstools die speciaal voor deze workshop zijn ontwikkeld. Hiernaast biedt dit open workshopprogramma de deelnemers uit verschillende bedrijven ook de mogelijkheid diverse ideeën en ervaringen uit te wisselen.

Bijeenkomst 1: Hoe ontdek ik een besparingsmogelijkheid en reken ik die door?
 • Waar zitten de energieverspillingen?
 • Voorbeelden bij andere bedrijven.
 • Rekenen met energie.
 • Werken met de besparingstools .
 • Praktijkopdracht: aan de slag binnen je eigen bedrijf.
Bijeenkomst 2: Presentaties, plus doorgaan op de ingezette weg
 • Het presenteren van jouw besparing.
 • Monitoring en targetting van energieverbruiken.
 • Het vaststellen en bewaken van een streefverbruik.

Startdata en locaties

Geen trainingen ingepland

Aanvullende informatie

Deze training is zowel beschikbaar als Open Inschrijving danwel InCompany, voor de kosten van de InCompany training geven we graag een vrijblijvende prijsopgave. Neem hiervoor contact met ons op via: trainingen@vapro.nl

Resultaat

Tijdens de workshop ontwikkel je inzicht in het energieverbruik van apparaten en processen. Je leert ook hoe je dit energieverbruik kunt beïnvloeden en zo besparingen kunt realiseren. Ook leer je hoe je deze energiebesparing om kunt zetten naar besparingen in euro’s. Tot slot leer je welke eventuele investeringen er nodig zijn en hoe je kunt uitrekenen wat de terugverdientijd van de investering is. Op deze wijze kun je anderen in de organisatie overtuigen de besparing door te voeren.

Wat zeggen klanten over ons

 • “Goede aansluiting bij mijn functie. Zeer tevreden over het resultaat. Ik kan deze kennis direct in de praktijk toepassen.”

  Piet Westenberg
  Piet Westenberg Production Superintendent
 • “Ik ben tevreden over VAPRO. Ik kon de theorie goed in de praktijk toepassen. Daarnaast begrijp ik mijn organisatie nog beter.”

  Roemer Schultz
  Roemer Schultz Projectleider

Vragen over je training of trainingsadvies op maat?

Heb je een vraag over onze trainingen? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Stel hier je vraag