Werk en Vakmanschap project geeft boost aan kunststofbranche

Een ambitieus project geeft een boost aan de nieuwe opleiding Operator Kunststof. De officiële kick-off vond plaats op 21 november 2013, waarbij alle betrokkenen aanwezig waren.

“We maken ons al jaren hard voor de instroom en het opleiden van spuitgiet-operators voor de kunststofbranche. Het is geweldig dat we nu van start gaan met negen kandidaten, die inmiddels ook al werkzaam zijn bij verschillende bedrijven in de regio Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant.”

Werk en Vakmanschap kreeg in 2011 de eerste signalen vanuit de regionale kunststofmarkt dat er behoefte bestond aan een praktijkgerichte MBO-opleiding voor spuitgiet-operators. Echter, door de crisis toonden bedrijven weinig animo om hiermee aan de slag te gaan. In de zomer 2013 klonken dezelfde geluiden en was de tijd rijp om concrete plannen te maken. “Samen met diverse regionale bedrijven, VAPRO, de specialist in kunststofopleidingen SORK en ROC ter Aa zijn we gericht de mogelijkheden voor een opleiding gaan onderzoeken”, legt Schaeks uit. “Dit resulteerde in de BBL-opleiding Operator A, niveau 2 met uitstroom naar de kunststof. Het project wordt bovendien gesteund door de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie NRK.”

Praktijkgericht
Werk en Vakmanschap heeft veel ervaring met het ontwikkelen en begeleiden van praktijkgerichte opleidingstrajecten. Ze besteden veel aandacht aan de dagelijkse praktijk op de werkvloer. Hierdoor zijn de kandidaten direct inzetbaar. De komende twee jaar volgen 9 kandidaten de nieuwe BBL-opleiding bij het ROC ter Aa. De opleiding bestaat uit leerarrangementen, praktijkopdrachten die de kandidaten op hun werk kunnen uitvoeren, en toetsen. Daarnaast krijgen de kandidaten één dag per week les in onder andere procestechniek, veiligheid en milieu, communicatie en organisatie en werktuigbouwkunde.

Nieuwe instroom
Door de veelbelovende toekomstperspectieven lukt het Werk en Vakmanschap om met dit project nieuwe instroom in de kunststofindustrie te realiseren en een kwaliteitsslag te maken. Bij een succesvolle afronding ontvangen de kandidaten een officieel NRK branchediploma, een VAPRO A diploma en een MBO niveau 2 diploma. Met deze papieren op zak en de opgedane praktijkervaring zijn ze vrijwel zeker van een baan als vakman in de kunststofbranche voor de lange termijn.

Vragen?
Ga voor meer informatie naar de website van Werk en Vakmanschap. Over kunststofopleidingen (SORK) vind je hier meer informatie.