Hoe blijf jij de komende 5 jaar relevant als procesoperator?

Het mag geen geheim zijn dat jij je tijdens jouw loopbaan continu zal moeten blijven ontwikkelen. Een procesoperator die goed is voorbereid op de toekomst, zal langer relevant zijn voor zijn werkgever. Wij geven je twee praktische adviezen die je helpen om beter voorbereid te zijn op de toekomst.

1. Blijf jezelf pushen om te ontwikkelen.

Ontwikkelingen blijven zich opstapelen. We leven momenteel in een tijdperk van digitalisering en robotisering. Het werkveld verschuift van de werkvloer langzaam naar de controlekamer. Dit vraagt ook om doorontwikkeling in de eigenschappen die een operator moet beheersen. Zo wordt verwacht dat een operator nog analytischer moet zijn. De beslissingen die je maakt zijn veelal in de controlekamer, op basis van de data die je ontvangt. Het maken van de juiste beslissing op basis van deze data is essentieel voor jouw bedrijf.

Tevens wordt communicatie nog belangrijker. Alleen met analytisch vermogen red je het niet. Het gaat erom hoe je de boodschap kan overbrengen op je collega’s.

Om goed te toetsen of je wordt begrepen door jouw collega’s adviseren wij om geregeld je collega’s te vragen om feedback te geven op jouw manier van communiceren. Krijg scherp wat een collega prettig vindt aan jouw manier van communiceren, maar ook wat je nog kan verbeteren.

2. Investeer in jezelf door middel van trainingen.

Stilstand is achteruitgang. Een goed huis blijft alleen goed wanneer er geregeld onderhoud plaatsvindt. Zo kan je het ook zien met kennis. Het opfrissen van de vergaarde kennis zorgt ervoor dat je anno nu up-to-date blijft, maar daarnaast kan je ook investeren in persoonlijke groei, uiteraard met als doel dat jij en je werkgever hier beter van worden.

De effecten van het updaten van bestaande kennis en het investeren in nieuwe kennis heeft positieve effecten. Zo merken wij dat onze deelnemers:

  • Meer zingeving uit het werk halen
  • Met meer plezier naar het werk gaan
  • Een beter toekomstperspectief hebben
  • Meer verdienen als ze investeren in hun kennis

Het volgen van trainingen kan je op meerdere manieren aanvliegen. Je hebt operators die alleen verplichte onderdelen volgen die periodiek voorbij komen. Dit heeft meestal als doel om gecertificeerd te blijven. En je hebt ambitieuze operators die meer willen dan alleen de verplichte trainingen.

Zo zijn er operators die veel profijt hebben bij het volgen van een specifieke Lean Six Sigma Green Belt training. Je leert hier om slimmer te werken in een kortere tijdsperiode. Daarnaast draagt het volgen van deze training bij aan de algehele medewerkertevredenheid op de werkvloer, dus ook van jouw collega’s.

Meer informatie over onze Lean Green Belt training vind je hier: https://www.vapro-trainingen.nl/trainingen/lean-six-sigma-green-belt/

Hoe zie jij de toekomst voor je? Heb jij het idee dat je voldoende investeert om toekomstbestendig te blijven? Mocht je graag eens willen sparren over jouw volgende ontwikkeling, dan kunnen wij je hierbij helpen. Stuur ons een mail waarin je aangeeft dat je een vrijblijvend adviesgesprek wilt. Wij gaan gezamenlijk met jou kijken welke slimme stappen jij kan ondernemen om ook de komende 5 jaar voldoende relevant te blijven.

Je mail kan sturen naar: trainingen@vapro.nl